Gozdarski inštitut Slovenije je konec novembra 2019 gostil delovno srečanje gozdnih pedagogov iz 13 evropskih držav EU. Namen srečanja je bil izmenjava dobrih praks med državami, spodbujanje povezovanja držav pri izvedbah dogodkov in osvežitev načel Strategije gozdnih pedagogov.


Slika 1: Sprehod po poti na Rožnik (foto. Š. Planinšek)

Skupina deluje pod okriljem Omrežja gozdnih komunikatorjev (angl. Forest Communicators Network - FCN), ki je nastalo že leta 1992 v Riu de Janeiru. Skupina in s tem tudi gozdni pedagogi imamo splošni cilj - da pomagamo gozdnemu sektorju pri komuniciranju z javnostmi. V primeru gozdnih pedagogov je ta cilj povsem konkreten in merljiv s številom in strukturo javnosti, ki obišče naše dogodke.


Slika 2: Spoznavanje gozdne pedagogike v Sloveniji (foto: Š. Planinšek)

V Skupnost gozdnih pedagogov Slovenije, ki povezuje aktivne gozdne pedagoge različnih inštitucij, se lahko vključite preko: gozd.eksperimentov@gozdis.si

Gozdni pedagogi Evrope smo na tokratnem srečanju precej pozornosti namenili tematiki klimatskih sprememb in njihovega predstavljanja širši javnosti. Sestanek je bil namenjen tudi podrobnemu načrtovanju naslednjega kongresa gozdnih pedagogov, ki bo med 11.-13.5.2020 v Luxemburgu. Posvetil se bo tematiki “Dobro počutje v gozdu”(Forests for human well being).

Predstavniki držav so poudarili, naj v Sloveniji nadaljujemo učinkovito širjenje poljudnega znanja in strokovnih informacij o gozdovih ter osveščamo ljudi o pomenu prelepih slovenskih gozdov.

Za kakovostno izobraževanje o gozdovih, ki prekrivajo dve tretjini Slovenije, ni nikoli prepozno!

Zapisali:
mag. Špela Planinšek,
koordinatorka skupine Gozd eksperimentov, Gozdarski inštitut Slovenije

Kristina Sever,
Samostojni svetovalec, Zavod za gozdove Slovenije