V okviru Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko deluje
Za okolju prijazno in energetsko učinkovito ogrevanje z biomaso je poleg ustreznih kurilnih naprav ključna uporaba kakovostnih lesnih goriv. Kakovost trdnih biogoriv opredeljuje serija evropskih standardov SIST EN ISO 17225:2014, ki navajajo mejne vrednosti za fizikalne in mehanske lastnosti (npr. dimenzije, vsebnost vode, kalorično vrednost, gostoto delcev, mehansko obstojnost) ter vsebnost onesnažil (npr. svinca, živega srebra, žvepla, klora itd.). Za vsak parameter kakovosti standard navaja metode za pripravo vzorca in izvedbo preskusa.
V laboratoriju za lesno biomaso opravljamo analize različnih vrst trdnih biogoriv (t.j. lesnih in nelesnih peletov ter briketov, žagovine, sekancev in drv) skladno z relevantnimi evropskimi standardi.
Glavni cilji našega Laboratorija za lesno biomaso so:
Analize kakovosti lesnih goriv so namenjene proizvajalcem, ponudnikom in uporabnikom lesnih goriv.
V Laboratoriju za lesno biomaso določamo predvsem fizikalno-mehanske lastnosti lesnih goriv, kot so:
Vsebnost vode Delež pepela
Delež hlapnih snovi Mehanska obstojnost
Gostota nasutja Izdelava peletov
Analiza velikosti delcev
SPLETNI OBRAZEC ZA NAROČILO ANALIZE
Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.
Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.
Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.
Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.
Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:
Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).
Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.
Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.
Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.
Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.
Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.
Gozdarski inštitut Slovenije