Prvi teden decembra poteka Teden Univerze v Ljubljani, kjer se podeli častne nazive, plakete, nagrade, listine in priznanja ter predstavijo najodličnejši raziskovalni dosežki Univerze v Ljubljani. Letos so bili zaradi epidemioloških razmer vsi nazivi in podelitve razglašene na spletni strani https://www.uni-lj.si/tedenuniverze.

Častni naziv zaslužni profesor je letos pridobil tudi prof. dr. dr. h.c. Nikolaj Torelli, nekdanji direktor Gozdarskega inštituta Slovenije. Naziv zaslužni profesor se podeljuje upokojenim profesoricam in profesorjem Univerze v Ljubljani za prepoznaven prispevek v delovanju, ugledu in razvoju Univerze v Ljubljani.

Prof. dr. dr. h.c. Nikolaj Torelli je častni doktor dunajske univerze BOKU, Ambasador Republike Slovenije v znanosti, član Sveta za varovanje okolja in svetovalec za področje naravoslovja pri SAZU. Razvijal je terminologijo in raziskoval na področju lesarstva, drevesne fiziologije, arboristike in gozdarstva. Kot izvedenec Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo za trajnostno rabo tropskih gozdov je več let deloval v osrednji Afriki in Mehiki. Neutrudno je gradil vezi med gozdarstvom in lesarstvom ter vsestransko krepil ugled Univerze v Ljubljani. V obdobju od leta 1999 do 2008 je bil direktor Gozdarskega inštituta Slovenije.

Za pridobljen častni naziv mu zaposleni z Gozdarskega inštituta Slovenije iskreno čestitamo!