Laboratorij za lesno anatomijo

Oddelek za prirastoslovje in gojenje gozda
Vodja oddelka: doc. dr. Tom Levanič
Vodja loboratorija: Jožica Gričar
Tel.: +386 1 200 78 00 / int 209, Fax.: +386 1 257 35 89

Raziskovalna oprema

  • svetlobni raziskovalni mikroskop Leica DM 4000 B/M
  • drsni mikrotom GSL 1
  • polmotoriziran rotacijski mikrotom Leica RM2245
  • avtomatski tkivni procesor Leica TP 1020
  • parafinski dispenzer Leica EG 1120
  • programska oprema za histometrične analize podatkov: WinCELL
  • orodja za vzorčenje: Trephor, igle za pinning
  • aistemi za lokalno gretje in hlajenje dreves

Raziskovalna področja

  • identifikacija in taksonomija drevesnih vrst
  • anatomska zgradba drevesnih tkiv (les, kambij, skorja itd.) v različnih ravninah
  • raziskave razvoja posameznih tkiv, celičnih tipov v lesu in skorji
  • raziskave delovanja kambija

Analize

  • priprava in obdelava (fiksacija, dehidracija, prepajanje, vklapljanje) vzorcev za histometrične analize
  • priprava (rezanje in barvanje) poltrajnih in trajnih mikroskopskih preparatov v različnih ravninah

Opis opreme

  • mikroskopiranje z uporabo tehnik, ki so mogoče s presevno osvetlitvijo: svetlo polje, temno polje, fazni kontrast in diferenčni interferenčni kontrast.
  • drsni mikrotom z držalom za zamenljiva rezila (138 x 20 mm) omogoča izdelavo tkivnih rezin debeline od 10 do 60 μm.
  • klasičen rotacijski mikrotom z držalom za nizkoprofilne nožke za enkratno uporabo in univerzalnim vpenjalom za kasete, ki omogoča izdelavo tkivnih rezin debeline od 0,5 do 100 μm. Maksimalna velikost vzorca znaša 50 x 60 x 40 mm.
  • avtomatski tkivni procesor omogoča prepajanje tkiv s parafinom.
  • parafinski dispenzer z integrirano toplo ploščo z ločeno nastavitvijo temperature dispenzerja in plošče je namenjena pripravi parafinskih blokov z vključenimi tkivi.

Sodelovanje in članstva

  • IAWA – International Association of Wood Anatomists
  • ATR – Association for Tree-Ring Research
  • COST – European Cooperation in Science and Technology. Action FP1106 „STReESS – Studying Tree Responses to extreme Events: a SynthesiS“
Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije