na glavno vsebino
dr. Maarten De Groot

Oddelek za varstvo gozdov

dr. Maarten De Groot

FUNKCIJEentomolog, vodja entomološke zbirke GIS

PODROČJE DELAvarstvo gozdov, entomologija

Življenjepis

Izobrazba

1997-2001 Znanosti o okolju (Environmental sciences), BSc, Van Hall Institute, Leeuwarden, Nizozemska

2001-2005 Biologija, MSc, Wageningen University and Research, Wageningen, Nizozemska

2007-2011 Biologija, PhD, Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, Slovenija

 

Področje dela

Ukvarjam se z diagnostiko gozdnih škodljivcev, podajam strokovna priporočila Zavodu za gozdove Slovenije v primerih izbruhov gozdnih škodljivcev, koordiniram program preiskav za izbrane karantenske škodljive organizme v gozdovih, sem član EPPO panela za diagnostiko v entomologiji in raziskovalec.

 

Raziskovalna področja

Raziskovanje je pomemben del mojega delovanja na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Spodaj navajam področja, vezana na gozdno entomologijo in ekologijo, ki me še posebej zanimajo.

Izbruhi gozdnih škodljivcev in upravljanje z gozdovi

V zadnjih desetletjih so bili gozdovi pod velikimi pritiski zaradi izbruhov gozdnih škodljivcev, ki so gozdovom prizadejali velike posledice. Raziskovalno me zanima prepoznava dejavnikov, ki vplivajo na potencial izbruhov novih škodljivih žuželk, proučevanje metod za trajnostno zmanjševanje njihovih populacij (od spodaj navzgor in zgoraj navzdol) ter umeščanje izbruhov škodljivih žuželk v socio-ekonomski kontekst. Pri teh raziskavah se osredotočam na modelni organizem osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus L.), ki napada navadno smreko.

Gozdna biodiverziteta in upravljanje z gozdovi

Izkazalo se je, da je gozd bolj odporen na katastrofalne dogodke, če je vrstno bolj raznolik. Zato je pomembno razumeti mehanizme sobivanja vrst in kako lahko upravljanje z gozdovi poveča ohranjanje biotske raznovrstnosti. S tem se ukvarjam z dveh zornih kotov: z vidika vrste in z vidika upravljanja. V sodelovanju z dr. Alom Vrezcem z Nacionalnega inštituta za biologijo raziskujem ekološke mehanizme različnih Natura 2000 vrst. Z vidika upravljanja pa raziskujem vpliv različnih gozdnogospodarskih praks na biotsko raznovrstnost gozdov.

Invazivne tujerodne vrste

Zadnja desetletja prihajajo nove vrste organizmov na druge kontinente in občasno prinašajo tudi katastrofalne posledice. V gozdovih sta tak primer gliva, ki povzroča jesenov ožig (Hymenoscyphus fraxineus), in hrastova čipkarka (Corythucha arcuata). Zanimajo me predvsem potencialne poti vnosa in razširjanja, dejavniki, ki prispevajo k povečanju možnosti za zaznavo novih tujerodnih vrst in določanje njihovih vplivov v gozdnem ekosistemu.

 

Objave

ORCID

Google citati

SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije