V okviru strokovnega izobraževanja zaposlenih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) smo uspešno izvedli delavnice gozdne pedagogike po metodah Josepha Cornella. Delavnice so potekale v okviru programa Gozdarski inštitut v sklopu Gozda eksperimentov in so bile osredotočene na spoznavanje narave ter raziskovanje energije iz gozda.

Lokacije in potek delavnic

  • Vojsko, 26. avgust: Prvi dan izobraževanja smo obiskali CŠOD Vojsko nad Idrijo, kjer so delavnice bile del orientacijske igre. V tej igri je sodelovalo deset skupin, vsaka s približno petimi udeleženci. Za vsako skupino je bilo namenjenih 10 do 15 minut za izvedbo aktivnosti. Občasno sta se na točki srečali tudi po dve skupini hkrati. Delavnice so potekale v gozdu blizu doma, kar je omogočilo neposreden stik z naravnim okoljem.
  • Liške ravne nad Kobaridom in Cerkno, 27. avgust: Drugi dan smo začeli z delavnico v Kobaridu, kjer je 50 udeležencev sodelovalo v manjših skupinah. Nadaljevali smo v Cerknem, kjer smo udeležence razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je imela priložnost sodelovati v programih, ki so trajali po uro in pol.

 

Poudarek delavnic: Energija iz gozda

Delavnica Energija iz gozda je bila osredotočena na spoznavanje različnih vrst energentov iz gozda. Udeleženci so raziskovali lesne pelete, drva, sekance in brikete ter preučevali, kako se s pomočjo gozda lahko ogrevamo. V okviru delavnice so sodelovali pri postavitvi idealnega ognja in spoznavali celoten proces, kako iz drevesa nastane energija za ogrevanje doma. Udeleženci so se seznanili tudi z različnimi metodami pridelave lesnih energentov in tehnikami dela v gozdu za pridobivanje lesa.

Navdušenje udeležencev

Udeleženci so bili nad delavnicami izjemno navdušeni. Pridobljeno znanje in praktične izkušnje bodo lahko uporabili v svojem pedagoškem delu ter pri ozaveščanju o trajnostni rabi naravnih virov. Delavnice so bile odlična priložnost za poglobljeno razumevanje gozdne pedagogike in spoznavanje novih metod za izobraževanje o naravi.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim za njihovo aktivno udeležbo in prispevek k uspehu teh delavnic. Skupaj lahko prispevamo k večjemu zavedanju o pomenu narave in trajnostnega razvoja.

Besedilo: Amina Gačo, Urša Vilhar

Slika 1: Gozdna mandala (Foto: Amina Gačo)